БГ EN

Научете повече за сапуна

09-01-2018 12:02


В миналото жените са използвали домашен сапун, за да мият лицата си. Днес се страхуваме, че сапунът ще запуши порите и ще изсуши кожата ни. Каква е истината?


 

С появата на течните сапуни, сапунените мусове и почистващите кремове се роди идеята, че обикновеният сапун е изключетелно вреден за кожата. Оказва се, че на сапуна незаслужено е отредена лоша слава.

Според специалисти от Центъра по дермакология и козметика в Сиатъл сапуните могат да измиват нежно и да хидратират и изобщо не е задължително да съдържат вредни за кожата химикали.

Сапуните, които трябва да се избягват, са тези, които съдържат синтетични детергенти или повърхностни активни вещества (алкилбензенсулфонат).Синтетичните детергенти изсушават, което ги прави неподходящи за повечето типове кожа.


Течните сапуни обаче също могат да причинят проблеми с кожата. Детергенти (натриев лаурил или лаурет сулфат), консерванти (парабенс) и антимикробни съставки (триклозан, например) могат да причинят зачервяване, обриви и дори хормонално разстройство.

Ето защо по-добре е да изберете сапун с кокосово масло, масло от карите, глицерин или зехтин. По-добре е кожата да е омекотена, отколкото зачервена и възпалена.

spa-life.bg

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сапун, баня, здраве, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини