БГ EN

Защо стартът на Дресъл е перфектният

29-09-2018 13:35 | Деян Гечев

 

Всяко голямо първенство ражда своите велики герои. Световният шампионат в Будапеща през юли обаче не просто роди звезда, а супершампион, чийто подвиг отекна отвъд плуването и ще има глобално влияние за целия спорт на планетата. Здравият американец Каелеб Дресъл не просто избухна, а даде отговора на фенове и специалисти кой ще заеме трона на Майкъл Фелпс.

Претендентите за всяка една от овакантените дисциплини беше огромна, но Каелеб успя да вземе ,7 ставайки вторият след Куршума от Балтимор, направил го на световен шампионат. Нямаше как да не стане и плувец №1 на годината във всички възможно класации.

В изумителните плувания на Каелеб Дресъл изпъкна един детайл, който се открояваше над всички останали. Неговият старт. В спринта, където стотната прави разликата между победителя и останалите, този елемент трябва да е изпипан. Перфектен. Експлозивен. Категоричен. Лошият старт е провал за спринтьора. По този показател в момента еталонът е Дресъл. Ето и причините да бъде такъв – седем, колкото са титлите му от Будапеща.1. Високи бедра, когато се намира на стартовото блокче


„По този начин мускулите са опънати и готови за старт”, твърди Джейсън Каланог - един от треньорите на американската торпила. Смята, че от тази позиция плувците могат да реализират по-добре стартовата си реакция. Причината е именно в опънатите мускули, които са готови да изстрелят плувеца. Ако бедрата се намират ниско, то мускулите ще трябва първо да се опънат и едва след това да ни изстрелят от блокчето.


2. Невероятна експлозивност


Добрите плувци навъртат хиляди километри в басейна, за да постигнат подобно високо ниво. В същото време трябва да прекарват и часове в залата за ОФП. Експлозивността за старта се постига основно на сушата. Просто не е нещо, което може да се развива до такава степен в басейна. Изцяло е елемент от леката атлетика.


3. По-голяма част от тежестта на тялото натоварва задния крак


За да кажем дали един плувец има добър старт, гледаме разликата, която ще направи той на останалите. Стартовата реакция е също важен фактор.Но не толкова обективен.


На финала на 50 кроул Дресъл бе с третата най-бърза реакция, а все пак направи близо половин тяло на останалите състезатели само за 15 м. Голяма част от плувците съсредоточават тежестта към предния си крак и това им гарантира по-бърза стартова реакция, но не и превъзходство откъм експлозивност. Стартът се доминира от този, който ще се оттласне най-далеч. Не този, който  ще се отлепи първи.


4. Използва ръцете си


Често срещана грешка при плувците е тази, че много от тях ползват ръцете просто, за да се хванат за ръба на стартовото блокче, но не и за да се оттласнат с тях. Вероятно ви е направило впечатление как Дресъл пренася ръцете над тялото си след старта.


Това е Флоридския алигатор

 Каелеб Дресъл е роден на 16 август 1996 (20 г.) в Грийн Коув, Флорида  (САЩ)

Ръст: 191 см, тегло: 86  кг
Треньор: Грег Трой

Състезател: на Университета във Флорида


Титлите в Будапеща:
50 м св. стил 21,15 сек. (н. р.), 100 м св. стил 47,17 (н. р.), 100м бътерфлай 49,86, 4×100 м св. стил 3:10, 06 мин., 4×100 м съчетано 3:27,9 1 мин., 4×100 м микс св. стил 3:19,60 мин. (св. р.), 4×100 м микс съчетано  3:38,56  мин. (св. р).


Други успехи
: две олимпийски титли от Рио 2016  щафетите, втората като резерва. На 15 г. е най-младият състезател в олимпийските квалификации на САЩ. На световното за юноши в Дубай 2013 печели 6 медала.  

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Каелеб Дресъл, старт, методика


Delfina

Спринт
Други новини