БГ EN

Не кипвайте водата втори път!

10-11-2017 07:43

 

Навикът да кипвате чая или водата за пиене втори и трети път, оказва се, не е никак безвреден. Не преварявайте водата повторно, съветват британски учени и предупреждават, че след загряване химическият ѝ състав се променя и всички примеси от нея попадат в организма във вид на флуориди, нитрати, а дори - на арсен.

 

Преваряването на водата е необходимо, разбира се - термичната обработка унищожава микробите. Но повторена, тази процедура разрушава полезните вещества във водата и застрашава здравето ни - това се отнася с повторно преварената вода за пиене, с притопления чай.

 

В какво се крие опасността?

 

Най-сериозвно застрашава здравето арсенът, който се добавя в чешмяната вода за убиване на микробите. Ако кипвате повторно тази вода и я пиете редовно, съществува реална опасност от диабет, кожни, съърдечносъдови и онкозаболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт, а също и бъбречни нарушения.

 

Флуорираната вода при повторно варене може да причини безплодие, тъй като флуорът се превръща във флуорид - виновен и за умствена изостаналост, според някои учени.

 

Нитратите, в кипящата вода се превръщат в нитрозамини - вещества, които изследователи държат отговорни за онкозаболявания. Като се има предвид, че нитратите са все по-популярен консервант в храните, е добре да се замислим сериозно дали да преваряваме втори път.

 

Още повече, че в преварената вода различни бактерии и вируси се развиват много бързо, а кислородът в нея намалява.

 

Съветът - не използвайте повторно преварена веднъж вода или отвара.

 

Източник: Новите родители

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вода, кипване, полезно, здраве


Delfina

Спринт
Други новини