БГ EN

Тренировъчните уреди във водната аеробика

В клуб Мария Шпицер залагат на гиричките и макароните
В клуб Мария Шпицер залагат на гиричките и макароните
13-07-2018 12:23 | Вероника Налбатска

 

В настоящата тема, посветена на водната аеробика, ще обърнем внимание на тренировъчните уреди и аксесоари, които разнообразяват заниманията в басейна и спомагат за по-качественото натоварване на цялото тяло.

Може ли да тренираме без уреди?

За начало ще внеса уточнението, че качеството на едно занимание не се определя от това дали ще тренираме с пет различни уреда или дали ще ни предоставят нещо уж нечувано и невиждано.

Качествена тренировка във водата може да се направи и без уреди, използвайки основно съпротивлението на водата. Каквато е и първоначалната цел на практиките във вода.

Важното е в този случай да се стъпва на дъното (защото не всеки умее да плува) и да се подберат правилно упражненията и комбинациите, които адекватно да натоварят цялото тяло.

 

 

Интензивността може да се увеличи от личното темпо (максимален брой повторения за минимално време, без да се жертва амплитудата на движение или техниката) и продължителността на изпълнение при дадено движение.

Тогава защо се използват уреди, след като може и без тях?

Добавяйки и уреди, отиваме на едно по-високо ниво, защото увеличаваме съпротивлението значително. Тренировката добива и един по-силов характер към аеробната си част.

 

Мускулите се натоварват още по-добре. Изгарят се допълнителни калории. Пулсът се увеличава.

Уредите за водни практики се развиват и усъвършенстват непрекъснато.

С радост наблюдавам появата на нови и нови - странно изглеждащи, цветни, пригодени да служат отлично във водата. Спомням си времето, когато започнах да тренирам при Мария Шпицер, тогава в България нямаше други хора, които да развиват водната аеробика.

Уредите се свеждаха до гирички, лостове и нудълси (макарони).

С течение на времето добавихме още неща към арсенала: колани, леки дъмбели, хамър-дъмбели, ръкавички, БеЛегс уреди за краката, малки макарони, ластици.

 


Основна цел на уредите за водни практики

1. Съпротивлението.

2. Увеличеното съпротивление.

Всички уреди за вода са направени от леки материали, с плавателна способност. Така че да бъде усилие да се потопят под водата.

Другият вариант е да са на принципа на еластичното съпротивление - ластици, които променят натоварването в различните фази на движение.

Основно уредите са за ръцете и краката, тъй като във водата движенията са предимно загребващи, дърпащи (при горна част) и разтварящи, събиращи, изтласкващи (при долна част).

 

 

Ако разгледаме ръцете и краката като лостове, можем да си представим как увеличаваме натоварването, когато прибавим допълнително съпротивление в края на тези лостове (гирички или ръкавици с ципи за ръцете; тежести, ластици или БеЛегс уреди за краката).

Къде можем да тренираме с такъв тип уреди?

В момента у нас има няколко места, където се провеждат тренировки по водна аеробика. Това е практика и в различни хотели като спортна анимация. Имайте предвид, че повечето от тези места дори не са регистрирани или сертифицирани.*Вероника Налбатска е инструктор към клуб по водна аеробика Мария Шпицер, консултант по спортно хранене (Pn1 certified), автор в bb-team.org 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водна аеробика, Мария Шпицер, Вероника Налбатска, аква, фитнес


Delfina

Спринт
Други новини