БГ EN

Спортистите ни с модерна апаратура на тестове

23-10-2017 15:37 | снимка: ММС | BGswim.com

 

Българските спортисти вече имат възможност да използват новозакупената от Министерството на младежта и спорта модерна ултразвукова апаратура за ехокардиографски изследвания в „Специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина проф. д-р Димитър Шойлев“.

С нея безплатно вече бяха направени изследвания на сърцето и опорно-двигателния апарат на националните отбори по художествена гимнастика и биатлон, като предстои да ги преминат националните  състезатели от всички спортове и участниците в Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

 

Паралелно състезателите минават и функционални изследвания в лабораторията на Дирекция "Координация и контрол на спортната подготовка" към ММС.

 

Световните тенденции вече са по време на прегледите на спортистите да се прави освен електрокардиограма и ехокардиографско изследване, което е с най-високи диагностични възможности за откриване на заболявания, водещи до внезапна сърдечна смърт.

Такива се правят например в Италия, където спортната кардиология е най-силно развита и са задължителни за турнирите под егидата на ФИФА и УЕФА. 

 

Настоящата Наредба за задължителните профилактични прегледи при спортистите не изисква преминаването през ехокардиографско изследване.

В новия Закон за физическото възпитание и спорта обаче е предвидено изготвянето на нова наредба, с която това ще стане задължително.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: диана, тестове, изследвания, диспансер


Delfina

Спринт
Други новини