БГ EN

Докторът на китайците: Всички през 80-те взимаха допинг

Бившият лекар на олимпийския отбор на Китай Ксуе Янсиан
Бившият лекар на олимпийския отбор на Китай Ксуе Янсиан
23-10-2017 15:23 | bgathletic.com

 

Бившият лекар на олимпийския отбор на Китай Ксуе Янсиан заяви, че всички спортисти от родината му през 80-те и 90-те години на миналия век са взимали допинг.

 

Цитирана от немската телевизия ARD, тя разкри, че в страната е съществувала държавна допингова система. Забранените вещества били приемани от всички състезатели над 11-годишна възраст, което включвало повече от 10 000 спортисти от всички летни олимпийски видове.

 

"Всички медали, които китайците спечелиха тогава, бяха спечелени с допинг. Те трябва да бъдат върнати обратно. Хората в Китай вярваха в допинга. Ако използвате забранени вещества, вие сте достойни да защитите знамето на страната в състезания. Всички, които се противопоставиха на допинга, сега са в затвора. Ако състезателят откажеше да вземе забранените препарати, той беше изхвърлян от отбора”, заяви Янсиан.

 

Спортистите многократно били тествани за допинг от местните лаборатории, а когато резултатът от положителен резултат стане отрицателен, те били пускани на международни състезания. Дори е ползвана условна фраза – „Баба вече е у дома”, което означавало, че тестовете са отрицателни.

 

Д-р Янсиан сподели, че преди олимпийските игри в Пекин през 2008 г., както и преди всяко по-голямо първенство в страната, властите я заплашвали и е била принудена да мълчи за допинг системата в страната.

 

„Искаха да направят така че да замълча. Непрекъснато идваха при мен, звъняха у дома в 5 часа сутринта, виждах служебните правителствени коли около дома си. Синовете ми загубиха работата си заради това”, информира 79-годишната Инсян, която в момента живее в Германия, където преди 2 г. е получила политическо убежище. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: допинг, скандал


Delfina

Спринт
Други новини