БГ EN

Асоциацията на Катинка се разраства

21-10-2017 12:47 | Иван Цанов

 

Справка в сайта на Глобалната асоциация на професионалните плувци показва (GAPS), че тя се разраства и вече брои 38 човека.

 

GAPS бе създадена от феноменалната унгарска плувкиня Катинка Хошу в началото на юли т.г. малко преди световното първенство по плувни спортове в Будапеща. Тя бе образувана след страстно писмо на желязната лейди, която апелира към плувците по света да се обединят за да може да бъде чут техния глас.

 

Хошу има репутацията на бунтарка и изобщо не се церемони, когато сметне, че интересите й, особено финансовите, са накърнени.

 

Припомняме, че тя свали от поста крайно успешният президент на Унгарския плувен съюз Тамаш Гярфас след нещо като метеж срещу него. Всъщност изключително опитният Гярфас сам се оттегли от поста, като ажиотажът на Катинка бе само чудесен претекст за това. Президентът вярно прецени, че е по-добре за публиката да си мисли, че Хошу го е бутнала от поста. Ако той се беше заинатил още щеше да е начело на унгарското спортно плуване. Тамаш Гярфас доведе първенството на планетата в Унгария, като донесе милиони евро печалба на своята страна и има митичен статус в държавата на чардаша.

 

Прави впечатление, че GAPS е нещо като елитен клуб на световни плувци. В Глобалната асоциация членуват плувци от 16 държави като между тях личат имената на такива гиганти на световното спортно плуване като Адам Пийти (Вбр), Габриеле Дети (Италия), Рута Мейлутите (Литва) и Камерън Маккевой (Австралия).  

 

Не е много сигурно дали в случай, че Робел Кита (Кения), който обикновено завърша последен на големи международни плувни форуми, подаде молба за членство ще бъде приет.

 

На официалния сайт на GAPS не е публикуван устав на Глобалната асоциация и няма информация дали членовете плащат членски внос.   

 

Световната федерация по плуване за аматьори (ФИНА) досега не е правила официално изявление относно GAPS. В случай обаче, че последната започне да прави опити за намеса в нейната политика това неминуемо ще се случи. ФИНА се намесва само тогава, а и това е напълно естествено, когато някой започне да й диктува условия или да прави опити да изземва нейни функции.     

 

Към момента в GAPS не членуват български плувци. Строго погледнато нито един български плувец не е напълно професионален, тъй като никой плувец по българските земи не може да преживява издържайки се единствено от приходите си от този спорт. 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Катинка Хошу, Глобална асоциация на професионалните плувци показва (GAPS)


Delfina

Спринт
Други новини