БГ EN

Ето защо спортистите захапват медалите

21-10-2017 09:30 | bgathletic.com

 

Защо спортистите хапят медалите си? За да проверят златни ли са? Дали, на всеки е ясно, че отличията не са от чисто злато. Да спазят традиция или само, за да имат готина снимка?

Да проследим теориите.

 

Жестът напомня на стария начин за проверка дали монетата е златна – ако е такава, зъбите трябва да оставят малка следа. Във времената на Златната треска така проверявали чистотата на благородния метал. Човешките зъби са по-твърди от златото, но по-меки от пирита. Ако златото не е фалшиво, повърхността ще бъде достатъчно мека, за да останат леки отпечатъци от зъбите по него. В обратния случай, ако е олово или нещо друго, монетата остава непокътната.

 

Давид Валлечински, президент на Международното общество на историците на Олимпиади посочва, че всъщност всичко това са измислили фотографите, традицията тръгнала от тях.

„Струва ми се, че за тях този кадър е своеобразна икона”, казва историкът.

 

А любопитен факт е, че златните медали от Олимпийските игри в Рио 2016 са повече сребърни, отколкото златни. Среброто е в по-голям процент, а златото само около 1,3%. Това не ги прави по-малко ценни – не само заради спортното постижение, но и 500-грамовите медали са на реална стойност $587.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: история, медали, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини