БГ EN

Британски тюлени измислят хокея под вода

11-09-2017 08:17

 

Съвсем наскоро - между 21 и 27 август, в Егер се проведе европейско първенство по хокей под вода. Форумът в този унгарски град, намиращ се на 127 км североизточно от столицата Будапеща, бе под №15 в историята.

С отбори при мъжете и жените се представиха 10 страни - Белгия, Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Сърбия, Полша, Испания, Турция и домакините от Унгария.

 

Триумфираха турците и французойките. Комшиите надделяха на финала с 5:3 над Великобритания - техният най-голям конкурент. Националките на Франция пък изтръгнаха златото с 5:4 след продължени срещу Испания. Този трилър остава в хрониките като един от най-великите мачове в историята на хокея под вода.

 

А той води началото си от 50-те години. Версиите за това как точно се е родил спортът, са няколко,. Всички отвеждат към Обединеното кралство.

 

Според най-разпространената хокеят е измислен от британските тюлени - спецчастите на флота. Играта е била част от подготовката за

 

по-бързогмуркане и

придвижване под вода

 

Малко по-късно заниманието, което прераства в спорт, се пренася в британския доминион Австралия.

 

Според други документи англичанката Алис Клевърли въвежда хокея под вода като развлечение с медицинска цел за клиентите на своя балнеолечебен център на Южния бряг - в Портсмут, през 1954-а.

 

Първото световно първенство се провежда в Канада през 1980-а. Всъщност дебютният форум трябва да се състои година по-рано, но напрегнатата политическа обстановка в различни кътчета на света, и най-вече апартейдът в ЮАР, го провалят.

 

Днес хокеят под вода се практикува в повече от 20 държави на планетата. Играе се в басейн с размери 25х15 метра, като дълбочината може да е от 2 до 4 метра.

Правилата диктуват, че мачовете са в две

 

полувремена

по 15 минути

 

 

Почивката пък е 3 мин. На всеки от съперниците е позволена по една минута тайм аут за всяка от частите на двубоя. Любопитен детайл е, че в последните 2 мин. на двубоя при всяко нарушение часовникът спира и се играе чисто време - като в баскетбола.

 

Всеки тим е от по 12 състезатели, като 10 от тях могат да бъдат картотекирани за въпросния мач. 6 души са във водата, като 4 резерви са с право да влизат в игра във всеки един момент. Подводните хокеисти са оборудвани с големи плавници, очила, шнорхел, шапка, бански, стик и латексова ръкавица на играещата ръка. Най-добрите в този спорт са способни да пратят шайбата на 3 метра разстояние във водата. Самата шайба е от олово, обвито с пластмаса, и тежи около 1,5 кг.

В началото на всеки мач състезателите от двата тима са на стената на басейна - с едната ръка върху нея. Шайбата е в средата. Когато реферът даде началния сигнал, всички се втурват към нея. Има 3 метра широки врати в двата края на „игралното поле“. Във всяка от тях е разположено плитко корито, в което трябва да попадне шайбата, за да бъде признат гол.

 

И тук, както във всеки спорт, се прилагат тактически схеми. Обикновено има трима нападатели - централен и две крила, един централен защитник и двама бекове. Номерът е да елиминираш противниците с добро плуване, маневреност и гъвкавост.

В основата на философията на хокея под вода е, че

 

това е един

безконтактен спорт

 

Играчът няма право да докосва съперник със свободната си ръка - тази без ръкавицата. Няма правило за засада. Забранено е шайбата да има контакт с ръкавицата - може само със стика. Така също основният атрибут не бива да се вдига до повърхността на водата. Двама рефери във водата следят за нарушения, като сигнализират на свой колега горе, който изсвирва за спиране на играта. В зависимост от сериозността на фаула санкцията може да бъде 3 метра предимство за другия отбор, а така също отстраняване на играч за 1 или 2 минути. Най-тежкото наказание е изгонване до края на мача.

 

 

 

Позволени са само 13 цвята

за банските

 

Интересното е, че международната федерация по хокей под вода позволява само 13 цвята на банските, които се използват от националните отбори. Това може да се види от регламента на проведеното в Егер европейско първенство.

 

Съгласно точка 11.2.1 всеки от участващите отбори има право на 5 светли и 8 тъмни разцветки. В бледата гама са фиксирани бяло, жълто, светло синьо, светло сиво и оранжево. Тъмния спектър се съставя от черно, ярко синьо, тъмно синьо, лилаво, сиво, кафяво, зелено и червено.

 

Таксата за участие на всеки тим бе 1500 евро. Всяка федерация беше длъжна да осигури свой квалифициран съдия. Освен това континенталната централа имаше свой списък, включващ арбитри от цяла Европа. Като се направи цедката, останаха 24 съдии.

 

 

ЕКИПИРОВКАТА

 

Ето какво трябва да имате, за да играете хокей под вода:

 

1.Шнорхел

2.Плувна шапка

3.Очила

4.Плавници

5.Стик

6.Шайба

7.Ръкавица за силната ръка

 

Източник "Меридиан мач"

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: хокей под вода, подводни спортове, воден свят, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини