БГ EN

Арените на световното

Дунавска арена“, където ще се състоят плувните битки
Дунавска арена“, където ще се състоят плувните битки
19-07-2017 09:21 | BGswim.com

 

Когато през май 2015 г. президентът на ФИНА д-р Хулио Мальоне, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и кметът на Будапеща Ищван Тарлош на нарочна церемония положиха основния камък на плувните съоръжения за световното първенство през лятото на 2017 г. в Унгария, малко хора бяха убедени, че строителството на планираните обекти ще завърши точно на време.


Според строителни специалисти изграждането на спортни съоръжения от такъв мащаб обикновено трае три и в редки случаи две години. Унгарците обаче успяха да изградят в основни линии всичко за година и половина.   


Любопитен факт е, че за първи път най-очакваното състезание, към което има и най-голям интерес – плуването – в Будапеща ще се проведе на класически 50-метров покрит басейн. Преди това световните шампионати се провеждаха на покрити басейни (между 1973 и 1998 и отново през 2005 и 2009), после на временно изградени басейни на фирмата Myrtha, които се изграждат на мултифункционални арени (2001, 2003, 2011, 2013), в тенис зала (2007) и за последно на футболен стадион (2015).


Ясно е отсега, че световното първенство по плувни спортове в Будапеща ще бъде истински празник за милиардите любители на тези спортове, които са разпръснати по цялата планета. Предполага се, че сумарно над 7 милиарда човешки същества ще наблюдават надпреварата на най-добрите в сините спортове.


Безспорно е и друго, страната – домакин иска да смае света, като предложи превъзходни условия и съоръжения за провеждане на шампионата. Почти е сигурно, че ще стане точна така.   

 

       Съоръженията 


„Дунавската арена“ (Danube Arena) ще бъде основното място на световното първенство. Това се предопределя от обстоятелството, че на нея ще си дадат среща състезателите и състезателките в най-популярния воден спорт изобщо – плуването.

 

 

Дунавската арена е истинско чудо на архитектурата и паметник на унгарския строителен гений. Тя първоначално бе планирана да бъде изградена за световното първенство по плувни спортове през 2021 г. в Будапеща, но поради отказа на мексиканския град Гуадалахара да приеме световния шампионат през 2017 г., се наложи да бъде издигната в максимално съкратени срокове за по-малко от две години.     


„Дунавската арена“ разполага с два пълноценни плувни басейна с олимпийски размери, малък басейн за тренировки и басейн за скокове във вода.

Плувното съоръжение има 5000 постоянни места, като за световната надпревара ще бъдат изградени още 8000 временни седалки.   

На „Дунавската арена“ ще се състоят състезанията по плуване и по скокове във вода.  


Комплекс „Алфед Хайош“


Комплексът „Алфред Хайош“ е добре познат на любителите на „сините“ спортове. На него ще играят оспорваните мачове на най-добрите ватерполисти в света. Комплексът се намира на остров  Маргарита, като около него тече могъщият Дунав. Остров Маргарита е зеленото сърце на унгарската столица, където има изградени основно спортни съоръжения.


На този комплекс са се провеждали множество състезания от най-висок ранг, включително европейски шампионати. През 1930 г. унгарците успяха само за седем месеца да изградят покрит плувен басейн, на който се провежда първото в историята европейско първенство под покрив. По-късно комплексът получава днешното си име „Алфред Хайош“, който е всъщност архитекта по чиито планове се изгражда плувното съоръжение. Алфред Хайош е истинска легенда не само за унгарското, но и за световното плуване, тъй като той е първият олимпийски шампион по плуване от Атина през 1896 г.        

 

    
Комплексът „Алфред Хайош“ е истинска Мека на световната водна топка. Даже се смята, че ако някой играч не е участвал на състезания в този комплекс, то той не е истински ватерполист.
По време на световното първенство комплексът „Алфред Хайош“ ще бъде оборудван и с временно изградени трибуни, което ще позволи на 8000 любители на водната топка да наблюдават оспорваните срещи.  Това обаче не е всичко. На отсрещната страна срещу комплекса ще бъдат поставени огромни екрани, като се очаква десетки хиляди фенове на ватерпола да проследят на тях срещите по водна топка.  

 

       Височинна кула за скокове


На самия бряг на Дунава, срещу изключително красивата сграда на Унгарския парламент ще бъде изградена 27-метрова кула за състезанията по височинни скокове. Тук ще мерят сили безумно смелите състезатели по скокове от високо.


Скачачите ще се приводняват в нарочно изграден басейн с диаметър от 14 метра. Възниква логичният въпрос – защо спортистите изобщо трябва да се приводняват в басейн, не е ли по-естествено те да правят това в самия Дунав. Оказва се, че е почти невъзможно да се предвиди какво ще бъде нивото на реката в последните дни на юли, като съществува опасност то да се снижи много, което ще създаде предпоставки за контузии. Също така ако по това време паднат пък обилни валежи в Алпите те могат чувствително да повишат равнището на водата в Дунав, а също така придошлите води да довлекат клони, дървета и други подобни материали. Ето защо се е взело решение да се направи нарочен басейн.  

 

 

       Комплекс за синхронно плуване


Грациите в синхронното плуване ще се състезават в два временно изградени басейни между които ще има и изкуствено езеро. Състезанията на синхронистките ще могат да бъдат наблюдавани от 5000 зрители.


Интересът към синхронното плуване непрекъснато нараства и в Будапеща се очаква той да достигне своя връх.

 

       Балатонфюред – арена за маратонците


Състезанията в открити води ще се проведат край градчето Балатонфюред – населено място с 13 000 жители, което се намира на езерото Балатон, което е известно като унгарското море.
Балатонфюред е отдалечено на 120 км от столицата Будапеща, което само по себе си е логистично предизвикателство за организаторите, но е малко вероятно да се стигне до проблеми.

 

Предполага се, че по време на състезанията в открити води температурата на водата в Балатон ще бъде перфектна. Според някои прогнози над 50 000 зрители ще наблюдават на живо надпреварата на най-добрите водни маратонци в света. Допълнително ще бъдат изградени и три огромни екрана.    

 

Тамаш Гярфас, главен редактор на FINA Aquatics World Magazine   

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Будапеща, световно, плувни спортове


Delfina

Спринт
Други новини