БГ EN

С този формат държавното вдига нивото на плуването

09-07-2017 11:45 | снимки: Ивелин Солаков | Василен Димитров

 

 

Последното държавно първенство за мъже и жени беше най-силното от 1988 г., когато беше пикът на българското плуване. Това е преобладаващото мнение и това не е така заради емоцията, завладяла басейн „Диана“ в жегавия задух на София.

Бяха подобрени 14 рекорда. Част от тях доведоха до класиране за световни първенство. Габриела Георгиева покри три норматива за Будапеща, Александър Николов два, Антъни Иванов добави още един, Лъчезар Шумков препокри два, а Добромира Иванова беше много близо до заветната цел.

След промените в българското плуване толкова нормативи за първенство на планетата не бяха покривани на един държавен шампионат.

И още. За първи път българин плува под 50 секунди на 100 м св. стил – дисциплината, измерител за състоянието на „синия“ спорт във всяка държава. В София участва актуален олимпийски шампион – Дмитрий Баландин. Всъщност Казахстан, чийто звезда е брусистът, дойде с целия си национален отбор.

 

Беше отчетено най-масовото участие на 31 чужди плувци от 7 клуба зад граница. От Турция имаше 18 състезатели.

 

Изводът от тези факти и цялата статистика е, че не само има смисъл държавното първенство да се провежда в отворен формат (и като квалификация за важно състезание), но то очаквано вдига нивото на родното плуване.

 


Българските състезатели просто плуват по друг начин. В битка с класни съперници от чужбина са по- мотивирани.

 

Стартовете са много по-интересни и вълнуващи. Включително и за медиите. Ако допреди две години информацията за плуването бе свързана най-вече с Нина Рангелова, а до лятото основно с Антъни Иванов, то на последното държавното лично отборно първенство няколко плувци и факти произведоха заглавия.

 

Няма как да бъде подминати условията, при които бе проведено. Е, такива са реалностите и все пак  малко пространство, слаба вентилация и жегата под покрива на „Диана“ се отразяват, както на състезателите, така и на общото усещане за реализиран продукт.

Този шампионат заслужава да се провежда при по-добри условия. И може би този момент наближава с изграждането на 50-метровите съоръжения в Бургас и Пловдив. В Благоевград вече бяха организирани състезания в долните възрасти.

В София вариант си остава „Спартак“, при това има и басейн за разгрявка и разпускане след старт.

Крайно време е да се помисли как да може да бъде използвано и съоръжението на Техническия университет, което не се използва максимално поради статута си.
  
С подобряването на условията на провеждане на първенството като открито и квалификация за важно международно състезание ще дойдат и други класни състезатели като Баландин, които ще запалят още българчета по плуването.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, държавно, коментар


Delfina

Спринт
Други новини