БГ EN

Руската баня пречиства тялото и психиката

11-10-2018 12:40

 

Руската баня практически малко се отличава от сауната – както по устройство, така и по начин на ползване. Прието е да се прави разделение според температуро-влажностния режим и начина, по който се затоплят въздухът и стените на помещението и тялото на вземащите баня.

За разлика от сауната, в руската баня обичайни са температури от 60-80 °C. Влажността е по-висока.

За разлика от турската баня, тук не се предвижда допълнително отопление на пода и лежанките, и парата е значително по-малко.

 

В миналото руската баня, както и „димната" сауна, се е затопляла "по-черному"  – с грубо зидана от неодялани камъни пещ с открито гърло и без комин, подклаждана с дърва. Огънят нажежавал камъните на огнището, а димът изпълвал помещението – „парилня", нагрявайки стените му, и излизал през открехнатата врата и специалния отвор в тавана.

 

Тази баня била по-икономична и се затопляла по-бързо от съвременните, но изисквала повече майсторство при подготовката и ползването ѝ. Стените и таванът буквално се пропивали с дим, което ги правело практически стерилни, а тънкият слой сажди поглъщал неприятните миризми. Поради това селската „черна" баня, макар и примитивна, била всъщност по-хигиенична от „бялата".

 

 

Баните, отоплявни "по-белому", биват с различни конструкции. Общото е, че печката – каменна, тухлена или метална, задължително има комин (ако не е електрическа). Разбира се, има камъни за получаване на пара, също и резервоар за нагряване на вода. Често вратичката на печката е откъм "предбанника", което позволява допълнително подклаждане и удължаване времето на ползване на банята.

 

Такава баня е много по-проста и лесна за ползване, но изисква повече гориво, повече време за загряване, и, според разпространеното мнение, отстъпва на „черната" по здравословни качества. Към предимствата ѝ спадат обособеното помещение за миене – „моечная", възможността за използване на съвременни материали и удобства, по-високата пожарна безопасност. „Бялата" баня е градска баня; от този тип са обществените бани.

 

Затоплянето и ползването на руската баня изисква известни умения. Майсторът-„банщик" трябва да знае как и доколко да напали печката.

Кога и колко вода да сипе върху камъните или, ако банята е с котел – колко да нагрее водата в него, и кога да пусне парата в парилнята. Трябва да може и да работи с метличките – най-важният атрибут за банята.

 

 

Метличките се правят от млади, гъвкави клонки, най-често бреза или дъб; понякога се добавят лечебни и ароматни треви. С тях в банята се "навява" горещ въздух и се прави масаж, като се редуват поглаждания, потупвания, притискания и разтривания с различна (но никога прекомерна!) сила. Този масаж затопля, отпуска, усилва кръвообращението в кожата и тъканите.

 

Биологично активните съставки се поемат от кожата, а част от тях се изпаряват, правейки въздуха в банята ароматен и здравословен.

Водата, в която е била запарена метличката, може да се ползва като лечебна отвара или за допълнителна пара в банята. С метличката в края на банята се правят и инхалации: притиска се към лицето и няколко пъти дълбоко се вдишва.

 

Интересно: Метличките са част и от финландската сауна традиция. В съвременния вариант на сауната обаче, когато температурата на въздуха е твърде висока, те не се ползват.


Не забравяйте, че банята, руска или финландска, не е чудодейно лекарство. Тя служи най-вече за пречистване на тялото и психиката, за профилактика и поддържане на здравето. Важно е да се ползва умерено, разумно, без припряност.

 

Източник: aquatec-bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: руска баня, сауна, СПА, здраве


Delfina

Спринт
Други новини