БГ EN

Основни изисквания за тренировки извън водата

14-04-2018 08:34 | Райчин Антонов

 

Много състезатели автоматично мислят, че когато могат да вдигнат от легнало положение 150 кг или да клекнат с 300 кг, това задължително означава, че ще прехвърлят силата в басейна. Ще постигнат успехи без значение дали имат сила във водата и правилно управление на двигателния апарат, чрез който да постигнат мечтаните резултати.

 

Според Г. Джон Мълен – собственик на Центъра за оптимално възстановяване и създател на програмата Swimming Science (Плувна наука), защитил докторат по физиотерапия пред Университета в Южна Калифорния, все пак това не означава, че тренировките на суша и силовите упражнения са безполезни.

 

Те могат да подобрят развитието на състезателите във всички области. Твърде често обаче треньорите по силова подготовка не могат да разберат тънкостите на плуването.

 

 

Джон Мълен

Мълен е на мнение, че основната концепция, която трябва да бъде заложена в програмите за развитие на силата или така нарачените Strength and Conditioning Programs, трябва да отговаря на следните пет критерия:

1. 
Техниката на плуване обуславя високия спортен резултат. Най-добрите треньори и многобройните изследвания показват, че правилната техника е от първостепенно значение за достигане на успех в плуването (Dutto 1994). Мълен е привърженик на следната последователност: техника на плуване енергийни системи> сила във водата> сила на суша.

Въпреки че техниката е основна и най-важна, това не означава, че другите области не са значими. Особено за елитните плувци. Техниката на стиловете трябва да предхожда обаче другите области. Лошата техника, чрез прекомерно интензивна програма за сухи тренировки, довежда до изключителна умора в плувците и нарушава развитието на двигателния апарат и техниката на стиловете. Ако някой плувец има възпалено рамо, той ще манипулира тялото си по различен начин в басейна. Тази манипулация често е вредна за плувната биомеханика и води до по-слаби резултати. Няма значение, ако това възпаление е от суха тренировка, фитнес, или нещо друго. Ако състезателят има възпаление, той ще се движи по различен начин във водата и това ще промени биомеханиката на стила.

 

 

2. Подобните движения пречат на двигателното програмиране.

 

Нервната система записва и си спомня специфичните движения, а не мускулни действия (Роб 1968). Тези движения са добре настроени по време на плуване, но много програми за сухи тренировки вероятно нарушават тези моторни програми и пречат.

Често пъти кондиционните треньори се стремят да имитират плуване извън басейна, опитвайки се да се подобрят специфична характеристика на стила или дадено ограничение на състезателя, което съвпада с неговите слабости в техниката. Въпреки това спортистът се опитва да възпроизведе механиката на стил извън басейна с надежда да го приложи, което е малко вероятно. Твърде възможно е обаче да се наруши двигателната програма. Това води до объркване на нервната система, а не трябва да се допуска.

 

3. Двигателния контрол извън водата помага за правилна техника. Мълен разкрива, че често вижда треньори, които правят много корекции по техниката в басейна, което е и приоритет №1 – техника на стила. За съжаление много състезатели по рождение нямат умения да манипулират тялото си, за да направят тези уникални корекции. Плуването изисква много нестандартни позиции. Освен това в днешно време децата водят заседнал начин на живот - без движение навън. Много малко от тях имат елитните характеристики за успех в плуването.

 

 

Плувците трябва да правят упражнения за избягването на контузии в рамото и на гърба


За децата е важно да се научат на разнообразие на движенията. Ако някое от тях може да манипулира тялото си по различен начин извън басейна, след това има по-голям шанс да го направи и във водата. Така се подобрява  техниката на стила. За съжаление, много деца се концентрират върху работата в басейна от много ранна възраст. Това вероятно води до рязко моментно подобрение. В дългосрочен план може да ги увреди хронично (Borms 1986a; Borms 1986b).

 

Важно е да се създаде разнообразие на движенията и задачи, за да се научат плувците как да манипулират тялото си и да се адаптират към нуждите на спорта. Когато едно дете започва да плува, то има грешки в стила, както всички малчугани, тъй като те често не разполагат с двигателна култура или сила, за да е с перфектен стил. Мълен е убеден, че ако децата се концентрират само върху плуването, след време те ще научат този лош стил, но ще им липсва двигателна култура, за да манипулират телата си и да направят корекции. За да се избегне това, трябва да се научат на двигателна култура чрез различни движения извън басейна, за да се осъществяват биомеханични корекция в басейна в последствие.

 

4. Ограниченията извън водата никога не се разрешават във водата.

 

Мълен следва логиката от точка 3 и твърди, че много хора не разполагат с вродени умения за успех в плуването на високо равнище. Въпреки това, намаляването на тези ограничения е от съществено значение за подобрения в басейна. Ако човек не може да измени наклона на гръдния си кош с 15 градуса извън басейна, какъв е шансът тези 15 градуса да бъдат постигнати във водата? Мълен твърди, че визираният шанс е между изключително малък и нула. Той предлага сухите тренировки да се фокусират и около тези ограничения, тъй като това са области, в които сериозни подобрения на суша ще означават чувствителни подобрения и във водата.

 

5. Контузените не плуват с пълния им потенциал.

 

Много различни форми на тренировка в басейна са били успешни за конкретни състезатели, но ако спортистът е контузен, това ще се забави напредъка под каквато и да е форма на тренировка. Това прави изготвянето на индивидуализиран план за предотвратяването на контузии задължителен за всички плувци, искащи да се предпазят от контузии, за да избегнат възпаленията и да повишат ефективността си.

 

 

Мълен предупреждава, че ако не се отдели време, за да се избегнат контузиите, вероятността за травма е голяма

 

Мълен предупреждава, че ако не се отдели време, за да се избегнат контузиите, вероятността за травма съществува и то такава с вероятно по-дълъг срок за възстановяване от нея.

 

Според Мълен програма за превенция, обаче вероятно намалява времето далече от басейна, редуцирайки размера на прекъсването на програмата за развитие на двигателния апарат. Следователно всички плувци трябва да правят упражнения за избягването на контузии в рамото и на гърба. Брусистите пък да се стремят към такива за превенция на травми на хълбоците, колената, а не само за рамената.

 

Началото на подходяща програма за сухи тренировки започва с оценката на тези пет критерия. След това отделните тънкости и индивидуализация на начертаният план водят до създаването на елитна схема за сухи тренировки. Специалистът съветва с определянето на ограниченията да се започне в началото на сезона, тъй като няма по-добро време за стартиране на програма за сухи тренировки, като не се забравят петте изброени по-горе условия.

 

По материал на Swimming World Magazine с автор Г. Джон Мълен.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: тренировки, занимания на сухо, травми, методика, превенция


Delfina

Спринт
Други новини