БГ EN

Хубавият сапун се прави от зехтин

24-06-2018 13:01

 

Гърците измислили първия сапун, смесвайки талк, пепел и няколко капки зехтин. Арабите усъвършенствали технологията като сварили зехтин и пепел във вода, а през 11-ти век в Марсилия, Генуа и Венеция започнали да произвеждат истински течен сапун; твърдия сапун измислили едва през 18-ти век.

 

И досега хубавият сапун се прави със зехтин и струва скъпо.

 

Гърците до такава степен вярвали в силата на зехтина, че с него намазвали дори статуите на боговете. Хипократ съветвал да го използват за лична хигиена, ако няма вода. 


Налични са данни за използване на сапун още в древен Шумер и Вавилон (около 2800 г. преди н.е.). Описания на технологии за приготвяне на сапун са намерени в Месопотамия на глинени плочки, датирани приблизително към 2200 г. преди н. е. Египетски папирус от средата на второто хилядолетие преди нашата ера свидетелства, че египтяните редовно са се мили с помощта на сапун.

 

Широко са се използвали подобни миещи средства и в древния Рим.

 

 

Любопитно е да се акцентира върху сапуна за турската баня. 

 

Традиционен ориенталски разкрасяващ продукт, черният сапун всъщност представлява растителна каша (в Мароко, Алжир и Тунис се приготвя от черна маслина, а в Африка от обвивката на палмовата ядка). Неговата цел е да подготви кожата към 100% естествен пилинг. Черният сапун е гъста и тъмна на цвят консистенция, която примесена с водата добива течно състояние.

 

По време на масажа, влажната кожа на тялото и лицето се обтриват с тази каша и след няколко минути се преминава към по-енергично търкане с кесе (касса). След тази процедура кожата се избистря и изглажда идеално и се освобождава от мъртвите клетки.

 

В Европа и САЩ непрекъснатият процес на варене на сапун се появява в края на 1930-те години заедно с непрекъснатия процес на хидролиза на мазнините от вода и пара с високо налягане.

Б България през XIX век в сапунджийници са правени лоени сапуни, които поради миризмата си са използвани предимно за пране, а по-състоятелните хора си набавяли гиритски (внасян от остров Крит) сапун на топки.

Сапуните се приготвят чрез варене на масла с такива основи като калиева или натриева. Масла се отделят от растителни продукти (памучно, палмово или соево масло), а също и от животински продукти, например от свинска мас или рибни масла. При варенето на мазнините с основи се образуват глицерин и соли на мастните киселини, т. е. сапун. 

 

Източник: aromarelax.eu

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сапун, баня, релакс, спа, турска баня


Delfina

Спринт
Други новини