БГ EN

Левски преподавал физкултура, борел се с чалъм

19-02-2018 13:10 | Василен Димитров

 

Самоотвережен революционер, организатор, блестящ политик, Васил Левски е пример в много отношения за поколения българи. Божи човек по призвание, Дякон Игнатий няма как да изпълни мисията си без перфектна физическа подготовка и специални умения за директен сблъсък с потерята.

 

Обикаляйки десетки пъти пеш поробеното си отечество, за да изгражда тайни комитети, практически натрупва закалката и километража на планинар със солиден стаж.

 

Придобива военни умения в двете български легии в Белград. Прилага ги в реални бойни действия. Стреля, бори се и то с „чалъм“. Язди от детинство. За уменията си във фехтовката подсказва и сабята в една от редките фотографии на Апостола, чиято 145-та годишнина от обесването отбелязваме на 19 февруари.

 

Според най-разпространената версия Васил Иванов Кунчев получава прозвището си Левски именно в Белград, прелитайки с лъвски скок над трап с огромни размери.

 

 

Левският скок на Левски през погледа на художничката Здравка Брайкова за детската книжка „Разкажи ми за Левски“.

 

Съвременниците му в добруджанското село Еникьой, където пребивавал като учител, твърдят, че прескачал 600-килограмови биволи. Сред преподаваните от даскал Кунчев уроци били и тези за телесни умения. В извънкласните занимания учел по-големите си сънародници на военно приложни спортове.

 

Тази му дейност практически го прави първият официално документиран учител по физическо възпитание у нас. Редом с четмото и писмото по време на 9-месечния си престой в Северна Добруджа учел младите българи как да надвият тирана с чалъм. В непубликувани доскоро спомени зографинът Цаньо разказва, че при изготвянето на плана за революцията, Левски създал гимнастически дружини.

 

Обучавал юношите как да прескачат ровове. Карал ги да се надбягват. Да катерят дървета. Да умеят да си дават тайни знаци. Да яздят и да стрелят. Така сложил началото на българските обществени физкултурни организации, смятат добруджанските изследователи на Апостола.

 

 

Виждали го да прескача биволи, както си пасели в полето да прескача „голямата изба на хаджи Гергя“, да премята бълвани (камъни). Да се бори юнашки. „Ей така не със сила, а с чалъм, трябва да победим турците“, казвал Левски. И така до пролетта на 1967 г., когато пристигал пратеник на Панайот Хитов, чийто знаменосец станал Левски.

 

Днес едно от най-старите училища, носещо името на Апостола на свободата, е спортното в Пловдив. Завършили са го Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Ваня Гешева, Цветана Пиронкова…

 

Въпреки че по физически качества Васил Левски си е бил чист атлет (преценявал също  и какво и кога да яде, естествено не заради спортен режим), по душа и сърце си оставял Божи човек.

До бесилката го тормозел греха, че убил ратая на чорбаджия, отказал да даде обещани за народното дело пари.

 

Впрочем, аргумент изтъкван от църквата да не бъде канонизиран дякон Игнатий за светец.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Васил Левски


Delfina

Спринт
Други новини