БГ EN

Голата Наташа плува с белуги под леда (ФИЛМ)

10-01-2017 10:14 | Василен Димитров

Гмуркането в открити води се асоциира с екзотични дестинации, красива морска флора и фауна и естествено с много слънце. Руснаците търсят красотата и в ледената акватория. Докато го правят поставят и рекорди. Например през 2006 г. жител на Воронеж престоя 70 минути във вода с температура 0°С! В Тюмен заковаха стандарта на 92 минути. 

Статичното пребиваване в нечовешки воден студ не е единственото развлечение на чешитите от тази порода.

През 1987 г. американката Лин Кокс осъществи легендарното преплуване през Беринговия проток, разделящ САЩ и СССР между Аляска (Северна Америка) и Чукотка (Азия).

Преодоля разстоянието за 2 часа и 6 минути при температура на водата 4°С. Разбира се рекордът скоро стана руски, но през 2002-а тя отново шокира света с плуване край бреговете на Антарктида, което беше наречено от лекарите „самоубийствено”. Във водата с температура 0°С Лин остана 25 минути. Записа на сметката си дистанция от 1931 метра.

Описаните плувания са нечовешки, но са осъществени с неопренови костюми. Една чаровна рускиня разкри красотата на гмуркането под леда, доказвайки че може границите на човешките възможности може да бъдат преодолени при пълна голота.

Световната шампионка по фрий дайвинг Наталия Авсеенко не го направи, за да скандализира, а експериментира в името на науката. 

Тя остана под водата за рекордните 10 минути и 40 секунди при температури под нулата -1,2°С в акваторията на Полярния кръг – руското Бяло море (залив в Баренцово море).Наташа не използва каквито и да е средства за термозащита, гмурна се без неопренов костюм, за да спечели доверието на предпазливите белуги. Представителите на този вид китове по природа са плашливи и бягат от досега с изкуствена материя.

Авсеенко плува с двойка белуги, а историческите кадри се прераснаха в 37-минутния документален филм – „Таван”.В него освен спиращите дъха уловени мигове (заради температурите, подводните попадения и пълното сливане между човек и природа), зрителят вижда подготовката на подвига, пътуването до мястото на събитието, психологическата нагласа, обработката на терена.

Филмът „Таван” ТУК

Предупреждение: В продукцията Асеенко плува без дрехи, но в голотата й няма нищо скандално или еротично, а е продиктувано от подхода на научния й експеримент!!!

Родената на 19 февруари 1973 г. майсторка на водолазния спорт е двукратна световна шампионка във фрий дайвинга (2006 и 2008). Определяна е за една от най-великите в спорта си за всички времена.
Тя е доцент към Московския държавен университет. 


Тагове: фрий дайвинг, белуги


Delfina

Спринт
Други новини